Zo installeer je zelf een afzuigkap

HHerbert 23 augustus 2023 07:02

Het installeren van een afzuigkap kan een beetje ontmoedigend lijken, vooral als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Maar maak je geen zorgen, met deze stap-voor-stap handleiding kun je in no time je eigen afzuigkap installeren.

Benodigdheden

Voordat je begint, zorg ervoor dat je de volgende tools en materialen hebt:

 • Afzuigkap
 • Schroevendraaier
 • Boormachine
 • Meetlint
 • Potlood
 • Muurpluggen
 • Schroeven

Stappen voor het installeren van een afzuigkap

 1. Bepaal de locatie: Meet en markeer de plek waar je de afzuigkap wilt installeren. Zorg ervoor dat deze centraal boven de kookplaat is en op de juiste hoogte.
 2. Boor de gaten: Gebruik je boormachine om gaten in de muur te boren op de plekken die je hebt gemarkeerd.
 3. Bevestig de afzuigkap: Plaats muurpluggen in de geboorde gaten en bevestig de afzuigkap aan de muur met de schroeven.
 4. Sluit de afzuigkap aan: Volg de instructies van de fabrikant om de afzuigkap aan te sluiten op de stroom en het luchtafvoersysteem.
 5. Test de afzuigkap: Zet de afzuigkap aan om te controleren of deze correct werkt. Als de afzuigkap niet goed werkt, controleer dan of alle aansluitingen correct zijn en probeer het opnieuw.

Door deze stappen te volgen, kun je zelf je afzuigkap installeren en zo geld besparen op installatiekosten. Niet alleen dat, maar je verbetert ook de functionaliteit en het comfort van je keuken.

Het is belangrijk om veilig te werken bij het installeren van een afzuigkap. Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsuitrusting draagt en dat je de instructies van de fabrikant zorgvuldig volgt.

Veelgestelde vragen

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over het installeren van een afzuigkap:

Hoe hoog moet ik de afzuigkap installeren?
De ideale hoogte voor een afzuigkap is 65-75 cm boven de kookplaat.

Kan ik mijn oude afzuigkap vervangen door een nieuwe?
Ja, je kunt je oude afzuigkap vervangen door een nieuwe. Zorg ervoor dat je eerst de oude afzuigkap veilig loskoppelt en verwijdert voordat je de nieuwe installeert.

Wat moet ik doen als mijn afzuigkap niet goed werkt?
Als je afzuigkap niet goed werkt, controleer dan of alle aansluitingen correct zijn en of er geen blokkades in het luchtafvoersysteem zijn. Als het probleem aanhoudt, neem dan contact op met een professional.

Zelf je afzuigkap installeren is een uitstekende manier om je keuken te verbeteren en geld te besparen. Met de juiste tools en een beetje geduld, kun je dit DIY-project in een weekend voltooien.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.