Zelf laminaat leggen: 5 praktische tips

MMichael 3 augustus 2023 13:37

Laminaat is een populaire keuze voor vloeren vanwege de aantrekkelijke look en de betaalbaarheid. Maar hoe doe je dat nu precies, zelf laminaat leggen? Geen zorgen, we hebben 5 praktische tips op een rijtje gezet die jou door het proces leiden. Van het kiezen van het juiste gereedschap tot het leggen op verschillende soorten ondergrond, deze handleiding heeft je gedekt.

Tip 1: De juiste gereedschappen

Als je van plan bent om zelf laminaat te leggen, dan heb je een aantal basisgereedschappen nodig. Voor het leggen van laminaat heb je een laminaatsnijder, een hamer, een meetlint, een potlood en eventueel een verstekzaag nodig. Let erop dat je een laminaatsnijder kiest speciaal bedoeld voor het type laminaat dat je hebt gekozen.

Tip 2: De ondervloer

Het type ondervloer dat je kiest, hangt af van de soort ondergrond waarop je het laminaat wilt leggen. Als je laminaat op een betonnen vloer legt, heb je een vochtwerende ondervloer nodig. Voor een houten vloer heb je een ondervloer nodig die geluiden dempt. Je kan ook laminaat leggen op tegels, maar zorg ervoor dat de tegels eerst volledig vlak en schoon zijn.

Tip 3: Het legproces

Het leggen van laminaat is een gestructureerd proces. Je begint in de hoek van de kamer en werkt naar de andere kant toe. Zorg ervoor dat je de planken in de juiste richting legt, dit is meestal de lengterichting van de ruimte. Je kan ook laminaat diagonaal leggen voor een unieke look. Het is belangrijk om plinten te plaatsen na het leggen van het laminaat, om de randen mooi af te werken.

Tip 4: Omgaan met moeilijke gebieden

Bij het leggen van laminaat kom je onvermijdelijk moeilijke gebieden tegen, zoals onder deuren of rond verwarmingsbuizen. De truc is om het laminaat onder de deur door te leggen en vervolgens de deur bij te snijden. Voor verwarmingsbuizen maak je een uitsparing in het laminaat.

Tip 5: Zorg voor voldoende laminaat

Zorg altijd voor extra laminaat. De kans is groot dat je een paar planken moet snijden om ze passend te maken, en het is altijd handig om wat extra te hebben voor als er iets mis gaat. Hier is een handige tabel om je te helpen bij het inschatten van de hoeveelheid laminaat die je nodig hebt:

Grootte van de ruimte (m²) Benodigde hoeveelheid laminaat (m²)
< 10 11
10 - 20 22 - 24
20 - 30 33 - 36
> 30 42+

Het leggen van laminaat hoeft geen beangstigende klus te zijn. Met deze 5 praktische tips ben je goed voorbereid om je eigen laminaatvloer te leggen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.