Zelf een raam vervangen: zo doe je dat

HHerbert 5 augustus 2023 13:26

Wil je besparen op de kosten van een professional en zelf een raam vervangen? Of vind je klussen gewoon leuk en wil je het graag zelf proberen? Wat je reden ook is, deze gids helpt je om het vervangen van een raam in je eigen handen te nemen. We leggen stap voor stap uit hoe je dit doet.

De voorbereiding

Voordat je begint met het vervangen van het raam, heb je een aantal dingen nodig. Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent om te voorkomen dat je halverwege moet stoppen omdat je iets mist.

Hier zijn de dingen die je nodig hebt:

  • Meetlint
  • Waterpas
  • Schroevendraaier
  • Boormachine
  • Hamer
  • Nieuw raam
  • Montageschuim

Naast deze gereedschappen, is het ook belangrijk dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt. Draag altijd werkhandschoenen en veiligheidsbril tijdens het werken.

Het oude raam verwijderen

Het eerste wat je moet doen is het oude raam verwijderen. Dit doe je door de schroeven los te draaien en het raam uit de sponning te tillen. Wees voorzichtig tijdens deze stap, want het glas kan breken.

Het nieuwe raam plaatsen

Nu je het oude raam hebt verwijderd, is het tijd om het nieuwe raam te plaatsen. Plaats het nieuwe raam in de sponning en zorg ervoor dat het waterpas is. Schroef vervolgens het raam vast en vul de ruimte tussen het raam en de sponning met montageschuim.

Afronden

Na het plaatsen van het nieuwe raam, moet je het montageschuim laten drogen. Controleer vervolgens of het raam goed sluit en maak het schoon. En voila, je hebt zelf een raam vervangen!

Ik hoop dat deze gids je heeft geholpen om zelf een raam te vervangen. Het is niet alleen een leuke DIY klus, maar het kan je ook veel geld besparen. Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.