Zelf een kruidentuin aanleggen in 8 eenvoudige stappen

MMichael 11 september 2023 11:27

Het creëren van je eigen kruidentuin kan een lonende ervaring zijn. Het maakt niet uit of je een grote tuin hebt, een klein balkon of gewoon een vensterbank in je keuken, met deze 8 eenvoudige stappen kun je zelf een kruidentuin aanleggen.

Stap 1: Kies je locatie

De locatie van je kruidentuin is essentieel. De meeste kruiden hebben veel zonlicht nodig, dus kies een plek die minimaal zes uur zonlicht per dag krijgt. Als je binnen een kruidentuin gaat aanleggen, kies dan een vensterbank die voldoende licht krijgt.

Stap 2: Bereid de bodem voor

Kruiden hebben een goed doorlatende bodem nodig. Je kan een speciale potgrond voor kruiden kopen, of je eigen potgrond mixen met wat zand om de afvoer te verbeteren. Als je in de tuin gaat planten, zorg dan dat je de bodem goed losmaakt voordat je gaat planten.

Stap 3: Kies je kruiden

Er zijn veel verschillende kruiden die je kan planten. Hier zijn enkele populaire opties:

  • Basilicum
  • Munt
  • Peterselie
  • Rozemarijn
  • Salie

Kies kruiden die je vaak gebruikt in de keuken, of kruiden die je graag wil proberen.

Stap 4: Plant je kruiden

Je kan kruiden planten vanuit zaadjes, of je kan al volwassen kruiden kopen. Volg de instructies op de verpakking voor de beste resultaten.

Stap 5: Geef water

Kruiden hebben regelmatig water nodig, maar pas op dat je niet te veel water geeft. De bodem moet vochtig zijn, maar niet doorweekt.

Stap 6: Onderhoud je kruidentuin

Zorg dat je regelmatig je kruiden checkt op ziektes of plagen. Sommige kruiden, zoals munt, kunnen overwoekeren, dus zorg dat je deze in de gaten houdt.

Stap 7: Oogst je kruiden

Je kan beginnen met oogsten zodra de planten groot genoeg zijn. Knip de kruiden af net boven een set van twee bladeren. De plant zal daar weer gaan groeien.

Stap 8: Geniet van je kruiden

Nu je de basisstappen weet van zelf een kruidentuin aanleggen, kun je genieten van je eigen verse kruiden. Experimenteer met verschillende kruiden in je gerechten, of maak je eigen thee mengsels. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Hier is een handige tabel om je te helpen bij het kiezen van je kruiden:

Kruid Zonlicht Bodem Water
Basilicum Veel zon Goed doorlatend Regelmatig
Munt Halfschaduw Vochtig Veel
Peterselie Halfschaduw Goed doorlatend Regelmatig
Rozemarijn Veel zon Goed doorlatend Weinig
Salie Veel zon Goed doorlatend Weinig

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.