Zelf een kelder bouwen: waar moet je op letten?

MMichael 17 augustus 2023 10:16

Als je overweegt om zelf een kelder te bouwen, dan ben je op de juiste plek. Het bouwen van een kelder kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste voorbereiding en kennis is het zeker haalbaar. Hier zijn enkele zaken waar je op moet letten.

De juiste materialen kiezen

Het kiezen van de juiste materialen is een cruciale stap bij het bouwen van een kelder. Je wilt materialen die duurzaam, waterbestendig en geschikt voor ondergronds gebruik zijn. Beton is een populaire keuze voor de muren en vloer van de kelder, vanwege de sterkte en waterbestendigheid. Voor de afwerking kun je denken aan waterdicht gipsplaat of cementplaat.

Veiligheidsmaatregelen in acht nemen

Veiligheid moet altijd voorop staan bij elk doe-het-zelf project. Dat geldt zeker bij het bouwen van een kelder. Je moet rekening houden met de stabiliteit van de grond, het voorkomen van wateroverlast en het zorgen voor goede ventilatie. Daarnaast is het belangrijk om altijd een helm, veiligheidsbril en handschoenen te dragen bij het werken met zware materialen en gereedschappen.

Kosten van het bouwen van een kelder

De kosten van het bouwen van een kelder kunnen sterk variëren, afhankelijk van de grootte, materialen en arbeid. Hier is een schatting van de mogelijke kosten:

Onderdeel Geschatte kosten
Graafwerkzaamheden €1000 - €2000
Beton en wapening €2000 - €4000
Waterdichtheid en vochtwering €1000 - €2000
Afwerking (gipsplaat, verf, etc.) €500 - €1000

Onderhoud van je zelfgebouwde kelder

Nadat je kelder is gebouwd, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Dit kan inhouden dat je de kelder regelmatig schoonmaakt en inspecteert op tekenen van vocht, schimmel of schade.

Het bouwen van een kelder kan een flinke klus zijn, maar met geduld, voorbereiding en de juiste kennis is het zeker mogelijk.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.