Zelf een dakraam installeren: jouw actieplan

MMichael 6 september 2023 07:02

Wil je graag meer licht in je zolderkamer brengen, maar heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Geen zorgen, met dit actieplan kan jij zelf een dakraam installeren. Volg de stappen, gebruik de juiste gereedschappen en voel de voldoening van een succesvolle doe-het-zelf klus.

Voorbereiding

Voordat je enthousiast begint met het installeren van je dakraam, moet je eerst zorgen voor een goede voorbereiding. Dit houdt in dat je de juiste gereedschappen en materialen bij de hand hebt. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

 • Dakraam
 • Ladder
 • Hamer
 • Schroevendraaier
 • Zaag
 • Meetlint
 • Potlood
 • Veiligheidsbril
 • Werkhandschoenen

Het installatieproces

Het installeren van een dakraam is een stapsgewijs proces. Volg onderstaande stappen om het dakraam correct te installeren.

 1. Meet de ruimte op waar je het dakraam wilt plaatsen. Gebruik je meetlint en potlood om de exacte maten te bepalen.
 2. Zaag het gat voor het dakraam uit. Zorg ervoor dat je dit nauwkeurig doet, zodat het dakraam precies past.
 3. Plaats het dakraam in het gat en zorg ervoor dat het stevig vastzit. Gebruik de hamer en schroevendraaier voor deze stap.
 4. Controleer of het dakraam goed en veilig is geïnstalleerd. Als je nog steeds twijfelt, vraag dan een professional om het na te kijken.

Veilig werken

Veiligheid is het allerbelangrijkste wanneer je een dakraam installeert. Zorg ervoor dat je een veiligheidsbril draagt om je ogen te beschermen en werkhandschoenen om je handen te beschermen.

Houd er ook rekening mee dat je op een hoogte werkt. Zorg ervoor dat je ladder stabiel is en dat je niet te ver naar voren leunt, om te voorkomen dat je valt.

Afronden

Nadat je het dakraam hebt geïnstalleerd, moet je het inspecteren om te zorgen dat het correct is geplaatst en dat er geen lekkages zijn. Als alles in orde is, dan kun je genieten van je nieuwe dakraam en het extra licht dat het in je huis brengt.

Het installeren van een dakraam kan een bevredigende doe-het-zelf klus zijn, vooral als je het goed hebt voorbereid en veilig hebt uitgevoerd. Met dit actieplan heb je alle informatie die je nodig hebt om zelf een dakraam te installeren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.