Zelf behangen: 8 tips voor een strak resultaat

HHerbert 5 augustus 2023 18:46

Ben je van plan om zelf je muren te behangen, maar weet je niet waar te beginnen? Maak je geen zorgen! Met deze 8 tips zorg je voor een strak en professioneel resultaat.

1. Voorbereiding

De voorbereiding is een essentieel onderdeel van het behangproces. Maak de muren eerst schoon met een licht vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Vul vervolgens eventuele gaten en oneffenheden in de muur op met een geschikt vulmiddel.

2. Kies het juiste gereedschap

Voor het behangen heb je verschillende soorten gereedschap nodig. Denk hierbij aan een behangtafel, een behangschaar, een behangborstel en een behangspatel. Beschik je niet over deze materialen? Veel bouwmarkten bieden een complete behangset aan.

3. Het behang

Er zijn verschillende soorten behang beschikbaar, zoals vliesbehang, papierbehang, vinylbehang etc. Het is belangrijk om het juiste type behang te kiezen afhankelijk van je behoefte en de staat van de muren.

4. Behangen zonder bubbels

Niets is erger dan luchtbellen onder je behang. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om het behang goed glad te strijken bij het aanbrengen. Gebruik hiervoor een behangspatel of een behangroller.

5. Strakke behangranden

Voor een strak resultaat is het belangrijk dat de behangranden goed aansluiten. Met een behangnaadroller kun je de naden tussen de behangbanen goed strak krijgen.

6. Behangen zonder kreukels

Net als bij luchtbellen, zijn ook kreukels in je behang niet gewenst. Rol het behang niet te strak op om kreukels te voorkomen.

7. Het laatste stukje behang

Het kan lastig zijn om het laatste stukje behang netjes op maat te snijden. Maak hiervoor gebruik van een scherp hobbymes en een liniaal.

8. Nazorg

Laat het behang na het aanbrengen goed drogen. Probeer het behang de eerste 24 uur na het aanbrengen niet aan te raken om te voorkomen dat het gaat verschuiven of scheuren.

Het volgen van deze stappen zal je helpen om je behangklus met succes te voltooien. Veel succes met behangen!

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.