Wat je moet weten over het leggen van laminaat

MMichael 31 augustus 2023 14:52

Als je denkt aan een doe-het-zelf project voor het huis, is het leggen van laminaat een geweldige optie. Het is niet alleen een betaalbare manier om het uiterlijk van je huis te veranderen, maar het is ook vrij eenvoudig om te doen. Voor degenen die overwegen om de klus zelf te klaren, hebben we een uitgebreide gids over alles wat je moet weten over het leggen van laminaat.

Voorbereiding op het leggen van laminaat

Voordat je begint met het leggen van je laminaatvloer, is het belangrijk om je grondig voor te bereiden. Zorg ervoor dat je vloer schoon, droog en vlak is. Als je vloer ongelijk is, gebruik dan een zelfnivellerende massa om dit te corrigeren.

Een ander belangrijk aspect van de voorbereiding is het kiezen van de juiste ondergrond voor laminaat. De ondergrond, ook wel laminaat onderlaag genoemd, is cruciaal om de levensduur van je vloer te verlengen. Het zorgt voor een gladde ondergrond, biedt isolatie en zorgt ervoor dat je vloer niet kraakt.

Essentieel gereedschap voor het leggen van laminaat

Om het leggen van laminaat soepel te laten verlopen, heb je het juiste gereedschap nodig. Hier is een lijst van essentiële items:

 • Laminaatsnijder of decoupeerzaag
 • Meetlint
 • Potlood
 • Verstekzaag
 • Hamer
 • Slagblok
 • Voegbeitel

Laminaat leggen stap voor stap

Nu je je voorbereid hebt en je gereedschap klaar hebt, is het tijd om te beginnen met het leggen van de laminaatvloer. Volg ons stap-voor-stap proces om er zeker van te zijn dat je het goed doet.

 1. Meet de kamer en bereken hoeveel laminaat je nodig hebt. Voeg 10% toe aan je berekening voor eventuele fouten of beschadigingen.
 2. Leg de ondervloer uit. Dit helpt om oneffenheden glad te strijken en dient als vochtbarrière.
 3. Begin met het leggen van de laminaatplanken. Begin aan de langste muur en werk van links naar rechts. Zorg ervoor dat de groeven van de planken naar de muur wijzen.
 4. Snijd de planken op maat. Gebruik een laminaatsnijder of decoupeerzaag voor de beste resultaten.
 5. Klik de planken in elkaar. Gebruik een hamer en een slagblok om ze stevig vast te zetten.
 6. Werk de randen af met plinten voor een professionele afwerking.

Laminaat leggen kosten

Wat betreft de kosten van het leggen van laminaat, dit kan variëren afhankelijk van de kwaliteit van het laminaat dat je kiest en of je besluit het zelf te doen of een professional inhuurt. Over het algemeen kun je verwachten dat de prijs van het laminaat zelf tussen de €10 en €30 per vierkante meter ligt. Als je ervoor kiest om een professional in te huren, kunnen de arbeidskosten oplopen tot €10-€20 per vierkante meter.

Laminaat leggen kan een leuk en lonend doe-het-zelf project zijn. Met de juiste voorbereiding, het juiste gereedschap en het volgen van onze stap-voor-stap instructies, ben je goed op weg om een prachtige nieuwe vloer in je huis te hebben.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.