Maak je eigen verhoogde bloembed: 5 tips

HHerbert 11 augustus 2023 17:47

Wil je meer kleur in je tuin, maar heb je weinig ruimte? Of misschien wil je gewoon je tuinieren naar een hoger niveau tillen (letterlijk)? Een verhoogde bloembed is de oplossing! Het is niet alleen praktisch en ruimtebesparend, maar ook een geweldig doe-het-zelf project. Hier zijn vijf tips om je te helpen bij het maken van je eigen verhoogde bloembed.

Kies het juiste hout

De keuze van hout kan een enorme impact hebben op de levensduur en de esthetiek van je verhoogde bloembed. Kies voor duurzaam hout, zoals ceder of redwood. Vermijd hout dat is behandeld met chemicaliën, aangezien deze schadelijk kunnen zijn voor de planten.

Plan je bed

Voordat je begint met bouwen, is het belangrijk om je bloembed te plannen. Denk na over de grootte, de vorm en de locatie. Hou rekening met de hoeveelheid zonlicht die de plek krijgt en de soorten planten die je wilt planten.

Bodem is belangrijk

De kwaliteit van de bodem in je verhoogde bloembed is cruciaal. Een goede mix van compost, tuingrond en perliet zorgt voor een luchtige en voedzame bodem. Je kunt ook een laag mulch toevoegen om het vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken.

Bouw je bed

Nu ben je klaar om te beginnen met bouwen! Hier is een eenvoudige stappenplan om je op weg te helpen:

  1. Zaag het hout op de gewenste lengte
  2. Bevestig de zijkanten met schroeven
  3. Voeg hoeksteunen toe voor extra stabiliteit
  4. Plaats een worteldoek aan de binnenkant van het bed
  5. Vul je bed met de voorbereide grond.

Plant en onderhoud

Als je bed klaar is, kun je beginnen met planten. Voor een kleurrijk display, probeer een mix van bloemen en bladgroenten. Vergeet niet om regelmatig water te geven en te bemesten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.