Introductie tot handgemaakte quilts en dekens

MMichael 1 maart 2024 07:07

Waarom handgemaakte quilts en dekens?

Je hebt misschien al eens gehoord van de termen 'quilts' en 'dekens', maar wat zijn ze precies en waarom zou je ze zelf willen maken? Een quilt is een soort deken die wordt gemaakt door verschillende stukken stof aan elkaar te naaien in een decoratief patroon. Dekens kunnen op veel verschillende manieren worden gemaakt, maar in deze context hebben we het over dekens die zijn gemaakt met dezelfde technieken als quilts.

Zelf een handgemaakte quilt of deken maken kan zeer bevredigend zijn. Het geeft je de kans om iets unieks en persoonlijks te creëren. Bovendien zijn handgemaakte quilts en dekens vaak duurzamer dan degenen die je in de winkel koopt. Ze kunnen generaties lang meegaan en worden vaak doorgegeven als familie-erfstukken.

Benodigdheden voor het maken van een quilt of deken

Als je overweegt om zelf een quilt of deken te maken, zijn er enkele basisbenodigdheden die je nodig zult hebben. Hier is een kort overzicht:

 • Stof: Quilts worden gemaakt met verschillende stukken stof. Je kunt restjes van andere projecten gebruiken, of je kunt stoffen kopen die speciaal zijn ontworpen voor quilten.

 • Roterende snijder, meetlint en liniaal: Deze tools helpen je om je stoffen nauwkeurig te meten en te snijden.

 • Naaimachine: Hoewel je een quilt met de hand kan naaien, is een naaimachine veel sneller en geeft het een professionelere afwerking.

 • Naalden en garen: Je zult naalden nodig hebben die geschikt zijn voor quilten, evenals garen dat sterk genoeg is om je quilt bij elkaar te houden.

Dit is natuurlijk slechts het begin. Er zijn veel andere tools en materialen die je kunt gebruiken, afhankelijk van het ontwerp en de stijl van je quilt.

Hoe maak je een quilt

Het maken van een quilt kan een complex proces zijn, vooral als je nog nooit eerder een hebt gemaakt. Maar met de juiste voorbereiding en oefening, kun je prachtige en unieke quilts maken. Hier zijn de basisstappen om je op weg te helpen:

 1. Kies je ontwerp: Er zijn duizenden quiltontwerpen om uit te kiezen, van eenvoudige geometrische patronen tot complexe afbeeldingen en landschappen. Je kunt ook je eigen ontwerp maken als je dat wilt.

 2. Verzamel je materialen: Zodra je je ontwerp hebt gekozen, moet je de juiste stoffen en kleuren kiezen. Je moet ook bepalen hoe groot je quilt zal zijn en de juiste hoeveelheid stof kopen.

 3. Snijd je stof: Gebruik een roterende snijder en een liniaal om je stof in de juiste vormen en maten te snijden. Dit kan een tijdrovend proces zijn, maar het is essentieel voor een goede quilt.

 4. Naai de stukken samen: Leg je stukken stof in het patroon van je ontwerp en naai ze aan elkaar. Dit is het moment waarop je quilt echt vorm begint te krijgen.

 5. Voeg een achterkant toe: Zodra je de voorkant van je quilt hebt voltooid, moet je een achterkant toevoegen. Dit kan een enkel stuk stof zijn of een ander quiltontwerp.

 6. Bind je quilt: De laatste stap is het binden van je quilt, wat betekent dat je de randen van de quilt afwerkt om het een afgewerkte uitstraling te geven.

Het maken van een quilt is een project dat veel tijd en geduld vereist, maar het is ook een zeer lonende ervaring. Of je nu een beginner bent of een ervaren quilter, het belangrijkste is om plezier te hebben en te genieten van het proces.

Onderhoud van je handgemaakte quilt of deken

Zodra je klaar bent met je quilt of deken, is het belangrijk om te weten hoe je deze goed kunt onderhouden, zodat hij zo lang mogelijk meegaat. Hier zijn enkele tips:

 • Was je quilt in koud water: Warm water kan de kleuren van je stof doen vervagen en de vezels beschadigen.

 • Gebruik een mild wasmiddel: Sterke wasmiddelen kunnen ook je stoffen beschadigen. Kies voor een mild wasmiddel, bij voorkeur een die speciaal is ontworpen voor quilts.

 • Droog je quilt plat: Hang je quilt niet op om te drogen, want dit kan de stof uitrekken. In plaats daarvan, leg het plat op een handdoek en laat het natuurlijk drogen.

 • Berg je quilt op een droge plaats op: Vocht kan schimmel en meeldauw veroorzaken, die je quilt kunnen ruïneren. Bewaar je quilt op een droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht.

Met de juiste zorg kan je handgemaakte quilt of deken een leven lang meegaan. Het is een prachtige manier om je creativiteit te uiten en een uniek stuk te creëren dat je met trots kunt tonen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.