Hoe repareer je een lekkende kraan: een gedetailleerde gids

HHerbert 27 september 2023 16:17

Een lekkende kraan kan snel een vervelende overlast worden, en niet alleen omdat het geluid van druppelend water op je zenuwen kan werken. Het is ook een verspilling van water en kan je waterrekening onnodig verhogen. Maar maak je geen zorgen, je hoeft geen professionele loodgieter in te huren om dit probleem op te lossen. Met de juiste tools en instructies kun je zelf een lekkende kraan repareren.

De oorzaak van de lekkage

Voordat we in de details duiken van hoe je een lekkende kraan repareert, laten we eerst eens kijken naar de mogelijke oorzaken van de lekkage. Dit helpt je om te begrijpen waarom de kraan lekt en wat je eraan kunt doen.

 1. Versleten pakking: De meest voorkomende oorzaak van een lekkende kraan is een versleten pakking. Dit kleine rubberen onderdeel kan na verloop van tijd slijten en moet mogelijk worden vervangen.

 2. Slechte O-ring: De O-ring, een klein schijfvormig onderdeel, kan ook slijten of beschadigd raken, waardoor de kraan kan lekken.

 3. Corrosie: Kraanonderdelen kunnen corroderen na verloop van tijd, wat kan leiden tot lekkage.

Nodige gereedschappen

Voordat je aan de slag gaat, zorg je ervoor dat je alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand hebt. Hier zijn de tools die je nodig hebt voor deze klus:

 • Verstelbare moersleutel
 • Schroevendraaier
 • Nieuwe kraanonderdelen (indien nodig)
 • Plumber's tape

Stappen om een lekkende kraan te repareren

Als je eenmaal hebt vastgesteld waarom je kraan lekt en je hebt je gereedschappen verzameld, kun je aan de slag. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Schakel het water uit: Draai de watertoevoer naar de kraan uit. Dit is meestal een kleine knop of hendel onder de gootsteen.

 2. Verwijder de knop: Gebruik je schroevendraaier om de schroeven aan de bovenkant van de knop te verwijderen. Til de knop vervolgens op om hem te verwijderen.

 3. Onderzoek de pakking: Kijk of de pakking versleten of beschadigd is. Als dit het geval is, moet je deze vervangen.

 4. Vervang indien nodig onderdelen: Als er andere onderdelen zijn die beschadigd of versleten zijn, zoals de O-ring of de kraansteel, vervang deze dan ook.

 5. Zet alles weer in elkaar: Zodra je alle noodzakelijke reparaties hebt uitgevoerd, zet je de kraan weer in elkaar. Zorg ervoor dat je alle onderdelen stevig vastmaakt om lekken te voorkomen.

Door deze stappen te volgen, zou je in staat moeten zijn om een lekkende kraan te repareren en water (en geld) te besparen. Als je echter na het voltooien van deze stappen nog steeds problemen ondervindt, kan het de moeite waard zijn om een professional in te schakelen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.