Hoe repareer je een kapotte ruit: een stap-voor-stap handleiding

MMichael 28 januari 2024 07:06

Iedereen krijgt wel eens te maken met een kapotte ruit. Of het nu komt door een ongelukje met een voetbal, een gesloten deur of gewoon ouderdom, het resultaat is hetzelfde: een ruit die vervangen moet worden. Maar voordat je de telefoon pakt om een professional te bellen, waarom probeer je het niet eens zelf? Met de juiste gereedschappen en een beetje geduld kun je je kapotte ruit repareren en veel geld besparen.

Benodigde materialen

Bij het repareren van een kapotte ruit heb je een aantal materialen nodig. Hier is een checklist van wat je nodig hebt:

 • Nieuw glas
 • Glassnijder
 • Lijm
 • Handschoenen
 • Veiligheidsbril
 • Meetlint
 • Zuignap

Veiligheidsmaatregelen

Werken met glas kan gevaarlijk zijn, dus neem altijd de juiste veiligheidsmaatregelen. Draag altijd handschoenen en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen glassplinters. Zorg er ook voor dat je in een goed verlichte omgeving werkt zodat je kunt zien wat je doet.

Stap-voor-stap handleiding

Nu je weet wat je nodig hebt en hoe je veilig kunt werken, is het tijd om te beginnen met het repareren van je ruit. Volg dit stappenplan om je ruit te repareren:

 1. Meet de ruit op: Gebruik een meetlint om de afmetingen van de ruit te meten. Noteer de maten.
 2. Snijd het nieuwe glas: Gebruik een glassnijder om het nieuwe glas op maat te snijden. Zorg ervoor dat je het glas iets kleiner snijdt dan de gemeten afmetingen, zodat het in het kozijn past.
 3. Verwijder het oude glas: Gebruik een zuignap om het kapotte glas voorzichtig uit het kozijn te trekken. Wees voorzichtig om jezelf niet te snijden.
 4. Plaats het nieuwe glas: Breng lijm aan op de randen van het glas en plaats het in het kozijn. Druk het glas voorzichtig op zijn plaats met de zuignap.
 5. Laat het drogen: Laat de lijm volledig drogen voordat je het raam gebruikt. Dit kan een paar uur duren, afhankelijk van de lijm die je gebruikt.

Gefeliciteerd, je hebt je eigen ruit gerepareerd! Hoewel het een beetje tijd en moeite kost, kan het veel voldoening geven om je eigen reparaties uit te voeren. En het bespaart je ook nog eens geld!

Tips voor het repareren van een ruit

Hier zijn nog een paar tips om je te helpen bij het repareren van je ruit:

 • Zorg ervoor dat je het glas op de juiste maat snijdt. Het is beter om het glas iets te klein te snijden dan te groot, omdat je het altijd nog bij kunt snijden als het niet past.
 • Werk altijd in een goed verlichte omgeving. Dit helpt je om beter te zien wat je doet en vermindert de kans op ongelukken.
 • Gebruik een zuignap om het glas te verplaatsen. Dit maakt het makkelijker om het glas op zijn plaats te krijgen zonder jezelf te snijden.
 • Laat de lijm volledig drogen voordat je het raam gebruikt. Als je te snel probeert het raam te gebruiken, kan het glas verschuiven of breken.

Met deze tips in de hand ben je helemaal klaar om je kapotte ruit te repareren. Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.