Hoe maak je zelf een schilderijlijst?

HHerbert 21 augustus 2023 23:37

Heb jij een prachtig schilderij dat de perfecte lijst verdient? Of misschien wil je gewoon een beetje DIY doen en je eigen schilderijlijst maken. Hoe dan ook, je bent op de juiste plek. We gaan je stap voor stap laten zien hoe je een schilderijlijst kunt maken, inclusief welke materialen je nodig hebt en hoe je deze moet gebruiken.

Materialen en gereedschap voor je schilderijlijst

Voordat we beginnen, laten we eerst eens kijken naar de materialen en het gereedschap dat je nodig hebt. Hier volgt een lijst van wat je nodig hebt:

 • Hout (voor de lijst)
 • Houtschaaf
 • Houtlijm
 • Schuurpapier
 • Verf of vernis (optioneel)
 • Meetlint
 • Zaag
 • Miter box (voor het maken van hoeksneden)
 • Klemmen

Je kunt de meeste van deze materialen en gereedschappen vinden bij je lokale doe-het-zelfzaak. Zorg ervoor dat je hout van goede kwaliteit kiest dat niet splintert of buigt. Je kunt ook overwegen om verf of vernis te gebruiken om je lijst een afgewerkte look te geven.

Stappen om je schilderijlijst te maken

Het maken van een schilderijlijst is een project dat zowel geduld als precisie vereist. Volg deze stappen zorgvuldig en neem de tijd.

 1. Meet je schilderij: Meet de breedte en hoogte van je schilderij. Dit zijn de afmetingen van de binnenkant van je lijst.
 2. Zaag het hout: Zaag vier stukken hout voor de lijst. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de breedte van het hout bij het meten.
 3. Schuur het hout: Gebruik schuurpapier om het hout glad te maken. Hierdoor zal de lijst er beter uitzien en zal de verf of vernis beter hechten.
 4. Lijm de stukken aan elkaar: Gebruik houtlijm om de vier stukken aan elkaar te lijmen. Gebruik klemmen om de stukken op hun plaats te houden terwijl de lijm droogt.
 5. Verf of vernis de lijst: Als de lijm volledig droog is, kun je de lijst schilderen of vernissen. Zorg ervoor dat je dit in een goed geventileerde ruimte doet.
 6. Bevestig de lijst aan het schilderij: Gebruik kleine nagels of klemmen om de lijst aan het schilderij te bevestigen. Wees voorzichtig om het schilderij niet te beschadigen.

En daar heb je het, je eigen zelfgemaakte schilderijlijst! Onthoud dat oefening kunst baart, dus wees niet ontmoedigd als het niet perfect is de eerste keer. Blijf proberen en verbeteren, en voor je het weet, zul je prachtige schilderijlijsten maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.