Hoe maak je zelf een groendak?

MMichael 6 augustus 2023 14:01

Wie houdt er niet van het idee om een eigen groendak te hebben? Niet alleen is het een geweldige manier om je omgeving groener te maken, maar het biedt ook tal van andere voordelen zoals isolatie, wateropvang en het bevorderen van biodiversiteit. Maar hoe maak je zelf zo'n dak? Laten we erin duiken!

Benodigdheden voor een groendak

Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je al het nodige materiaal bij de hand hebt. Hier is een lijst van de essentiële benodigdheden voor een groendak:

 • Waterdicht membraan
 • Beschermingslaag
 • Drainagelaag
 • Substraatlaag
 • Beplanting

Stappen voor het maken van een groendak

Het maken van een groendak is niet zo moeilijk als het klinkt. Het vereist gewoon wat planning en geduld. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Inspecteer je dak: Het is belangrijk om eerst te controleren of je dak geschikt is voor een groendak. De constructie moet sterk genoeg zijn om het gewicht van het groendak te dragen.
 2. Maak je dak waterdicht: Dit is een essentiële stap omdat je niet wilt dat er water lekt in je huis. Gebruik een waterdicht membraan om dit te doen.
 3. Voeg een beschermingslaag toe: Deze laag beschermt het waterdichte membraan tegen schade door de plantenwortels.
 4. Installeer de drainagelaag: Deze laag zorgt ervoor dat overtollig water wordt afgevoerd.
 5. Voeg de substraatlaag toe: Dit is de laag waarin de planten zullen groeien. Het moet licht zijn om het gewicht op het dak te minimaliseren, maar ook voedzaam voor de planten.
 6. Plant je groendak: Nu is het tijd om je planten te planten. Kies voor soorten die goed gedijen in jouw klimaat en die weinig onderhoud vereisen.

Onderhoud van een groendak

Net als een gewone tuin, vereist een groendak enig onderhoud. Dit omvat het regelmatig controleren van de planten, het wieden van onkruid en het vervangen van dode planten. Ook moet je eens in de zoveel tijd de drainagelaag controleren op verstoppingen.

Voordelen van een groendak

Een groendak heeft vele voordelen. Het kan helpen de temperatuur in je huis te reguleren, het kan regenwater opvangen en het draagt bij aan de biodiversiteit. Bovendien ziet het er gewoon geweldig uit!

Het aanleggen van een groendak is een geweldige manier om je huis duurzamer te maken. Het vergt wat werk en planning, maar de voordelen zijn het zeker waard. Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.