Hoe maak je je eigen compost: stap voor stap

MMichael 4 oktober 2023 16:17

Wil je je eigen compost maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen! Deze handleiding leidt je door het hele proces, van het kiezen van het juiste afval tot het omzetten van je composthoop.

Wat heb je nodig voor compostering thuis

Om te beginnen met composteren, heb je drie basistypen materiaal nodig:

  1. Groen materiaal: Dit omvat keukenafval zoals fruit- en groenteschillen, koffiedik, theebladeren en eierschalen. Deze materialen zijn rijk aan stikstof, wat essentieel is voor het composteerproces.

  2. Bruin materiaal: Dit omvat takken, bladeren, houtsnippers, stro, karton en krantenpapier. Deze materialen zijn rijk aan koolstof, wat de compost luchtig maakt en helpt bij het afbreken van het groene materiaal.

  3. Water: Het composteerproces vereist vocht, dus water is essentieel. Maar let op: te veel water kan het proces vertragen en een onaangename geur veroorzaken.

Stap-voor-stap handleiding voor het maken van compost

Hier is een eenvoudige stap-voor-stap handleiding om je te helpen bij het maken van je eigen compost:

Stap 1: Kies een plek voor je composthoop

Kies een plek in je tuin die voldoende ruimte heeft voor je composthoop of bin. De plek moet goed gedraineerd zijn en een deel van de dag zonlicht ontvangen.

Stap 2: Begin met het verzamelen van groen en bruin materiaal

Begin met het verzamelen van je groene en bruine materialen. Zorg ervoor dat je een goede mix van beide hebt. Een goede regel is om twee delen bruin materiaal te hebben voor elk deel van het groene materiaal.

Stap 3: Bouw je composthoop

Begin met een laag bruin materiaal op de bodem van je composthoop of bak. Voeg vervolgens een laag groen materiaal toe, gevolgd door een laag bruin materiaal. Herhaal dit proces totdat je composthoop de gewenste hoogte heeft bereikt.

Stap 4: Houd je composthoop vochtig

Houd je composthoop vochtig, maar niet doorweekt. Als de compost te droog is, zal het afbrekingsproces vertragen. Als het te vochtig is, kan het gaan stinken.

Stap 5: Draai je composthoop

Draai je composthoop ongeveer een keer per week met een tuinvork of schop. Dit helpt om lucht in de compost te krijgen, wat essentieel is voor het afbrekingsproces.

Wat kan en kan niet gecomposteerd worden

Niet alles in je keuken of tuin kan gecomposteerd worden. Hier is een snelle gids over wat je wel en niet kunt composteren:

Kan gecomposteerd worden Kan niet gecomposteerd worden
Fruitschillen Vlees en zuivelproducten
Groenteschillen Vet en olie
Koffiedik en theebladeren Ziek plantmateriaal
Eierschalen Onkruid dat zaad draagt
Grasmaaisel Huisdierenafval

Het maken van je eigen compost is een geweldige manier om je keuken- en tuinafval te hergebruiken, en het is ook goed voor je tuin! Met een beetje geduld en de juiste technieken, kun je binnenkort je eigen rijke, voedzame compost hebben.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.