Hoe kun je zelf een regenton installeren?

MMichael 5 augustus 2023 09:16

Een regenton installeren in je tuin kan veel voordelen hebben. Het helpt om water te besparen door regenwater op te vangen en je kunt het later gebruiken om je planten water te geven. Het is ook een geweldige manier om duurzaam te leven. Maar hoe installeer je een regenton? Hieronder leggen we het stap voor stap uit.

Benodigde materialen

Voordat je begint met het installeren van een regenton, heb je een aantal materialen nodig. Hier is een lijst:

 • Een regenton
 • Een standaard of een stevige basis
 • Een zaag
 • Een boor
 • Een aansluitset voor de regenton
 • Een overloopset
 • Een tapkraan

De beste plek voor een regenton

Het kiezen van de beste plek om je regenton te plaatsen, is erg belangrijk. Het moet dicht bij de regenpijp zijn en op een stevige ondergrond staan. Een regenton kan erg zwaar worden als het vol is met water, dus het is belangrijk dat de ondergrond het gewicht kan dragen. Als je regenton een kraan heeft, zorg er dan voor dat deze op een hoogte wordt geplaatst die comfortabel is om een gieter of emmer onder te plaatsen.

Stappen om een regenton te installeren

 1. Plaats de regenton op de standaard of stevige basis.
 2. Meet de hoogte van de bovenkant van de regenton tot aan de grond en noteer deze meting.
 3. Ga naar de regenpijp en meet vanaf de grond dezelfde afstand die je net hebt genoteerd. Dit is waar je de regenpijp gaat doorsnijden.
 4. Snij de regenpijp door met een zaag.
 5. Installeer de aansluitset voor de regenton op de regenpijp volgens de instructies van de fabrikant.
 6. Sluit de regenton aan op de regenpijp met behulp van de aansluitset.
 7. Installeer de overloopset op de regenton volgens de instructies van de fabrikant.

Nu is je regenton klaar voor gebruik! Vergeet niet om regelmatig te controleren of de regenton niet overloopt en om de regenton in de winter leeg te maken om vorstschade te voorkomen.

Voordelen van een regenton

Het hebben van een regenton heeft veel voordelen. Ten eerste helpt het om water te besparen. Je kunt het opgevangen regenwater gebruiken om je planten water te geven, wat vooral handig is tijdens droge perioden. Ten tweede kan het ook helpen om wateroverlast in je tuin te verminderen door regenwater op te vangen. Ten derde draagt het bij aan een duurzame levensstijl door het hergebruik van water.

Onderhoud van een regenton

Om je regenton in goede conditie te houden, moet je deze regelmatig schoonmaken. Leeg de ton en spoel het uit met schoon water. Ook is het belangrijk om de regenton in de winter leeg te maken om vorstschade te voorkomen. Als je regenton een kraan heeft, zorg er dan voor dat deze niet lekt en vervang deze indien nodig.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.