Hoe kies je het juiste behang voor jouw ruimte?

MMichael 21 september 2023 07:02

Het kiezen van het juiste behang voor jouw ruimte kan een uitdagende taak zijn. Er zijn een heleboel factoren waar je rekening mee moet houden. Van het type ruimte tot de grootte, de belichting en natuurlijk je eigen persoonlijke stijl. In dit artikel gaan we je helpen om de perfecte keuze te maken.

Het type ruimte

Het eerste waar je aan moet denken wanneer je behang gaat kiezen, is het soort kamer. Het behang dat je kiest voor de woonkamer hoeft bijvoorbeeld niet hetzelfde te zijn als voor de slaapkamer. En het behang dat perfect is voor de keuken kan misschien niet geschikt zijn voor de badkamer.

Voor de woonkamer kun je kiezen voor behang met heldere kleuren om een energieke sfeer te creëren, of voor iets subtielers voor een meer ontspannen sfeer. Voor de slaapkamer zijn rustgevende kleuren en patronen vaak een goede keuze, terwijl voor de keuken en badkamer waterbestendig behang zoals vinylbehang meestal de beste optie is.

De grootte van de ruimte

De grootte van de ruimte speelt ook een grote rol bij de keuze van behang. Voor een kleine ruimte is het meestal beter om te kiezen voor lichte kleuren en eenvoudige patronen, die de ruimte groter en lichter kunnen maken. Voor een grote ruimte kun je echter kiezen voor donkere kleuren en grotere, gedurfde patronen om de ruimte op te vullen en karakter te geven.

Behangtypen

Er zijn verschillende soorten behang beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en nadelen.

Behang type Voordelen Nadelen
Vinylbehang Waterbestendig, duurzaam, makkelijk schoon te maken Kan moeilijk te verwijderen zijn
Vliesbehang Makkelijk aan te brengen en te verwijderen, geschikt voor bijna elke kamer Minder duurzaam dan vinyl
Papierbehang Goedkoop, veel ontwerpen beschikbaar Minder duurzaam, niet waterbestendig
Textielbehang Geeft een luxueuze uitstraling Moeilijk aan te brengen, niet waterbestendig

Jouw persoonlijke stijl

Ten slotte moet bij het kiezen van behang rekening worden gehouden met je persoonlijke stijl. Denk aan de kleuren, patronen en materialen die je leuk vindt. Of je nu houdt van een moderne stijl met strakke lijnen en neutrale kleuren, of van een romantische stijl met bloemige patronen en pastelkleuren, er is altijd een behang dat bij jou past.

Onthoud dat het belangrijkste is dat je een behang kiest waar je blij van wordt en waarvan je denkt dat het op lange termijn bij je zal passen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.