Het zelf installeren van je airco: jouw actieplan

MMichael 3 september 2023 16:21

Als je zelf een airco wilt installeren, dan heb je ongetwijfeld al rondgekeken naar verschillende modellen en opties. Maar weet je ook wat je allemaal moet doen om de airco daadwerkelijk te installeren? Geen zorgen, met dit actieplan helpen we je stap voor stap op weg. Van het kiezen van de juiste airco tot de installatie zelf, we leggen het allemaal uit.

De juiste airco kiezen

Voordat je een airco kunt installeren, moet je natuurlijk wel eerst de juiste airco kiezen. Denk hierbij onder andere aan het koelvermogen, de energie-efficiëntie en het geluidsniveau. Maar ook de locatie in huis en de grootte van de ruimte spelen een rol bij je keuze.

De voorbereiding

Het installeren van een airco begint met een goede voorbereiding. Zorg voor het juiste gereedschap, meet de ruimte op waar de airco moet komen en bepaal waar de stroomvoorziening vandaan moet komen. Bovendien is het slim om vooraf al te bedenken hoe je de airco aan de muur wilt bevestigen en waar de afvoer van de airco moet komen.

De installatie

Nu je alles hebt voorbereid, kun je beginnen met de installatie. Volg de handleiding van je airco nauwkeurig en neem de tijd. Een airco installeren is geen race, maar een klus die nauwkeurigheid en geduld vereist.

Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met de belangrijkste stappen:

Stappen Beschrijving
1. Plaatsbepaling Bepaal waar de binnen- en buitenunit komen te staan.
2. Boorgaten Boor de gaten voor de bevestiging en de afvoer.
3. Montage Monteer de binnen- en buitenunit.
4. Aansluiting Sluit de stroom en de afvoer aan.
5. Testen Controleer of de airco goed werkt.

Houd er rekening mee dat het installeren van een airco een nauwkeurige klus is, waarbij je zorgvuldig te werk moet gaan. Vergeet niet om na de installatie je airco regelmatig te onderhouden, zodat deze optimaal blijft functioneren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.