Een gids voor het planten van bomen in je achtertuin

HHerbert 27 februari 2024 07:06

Het planten van bomen in je achtertuin kan veel voordelen hebben. Bomen bieden schaduw, privacy, en ze kunnen zelfs de waarde van je eigendom verhogen. Maar hoe begin je eraan? Deze gids zal je door het hele proces leiden, van het kiezen van de juiste boom tot het planten en de zorg na het planten.

Kiezen van de juiste boom

Je eerste stap is het kiezen van de juiste boom voor je tuin. Hier zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden:

  • Grootte en vorm: Sommige bomen worden enorm hoog, terwijl andere laag en breed worden. Denk na over de ruimte die je hebt en welke vorm van boom het beste in je tuin past.
  • Bodemtype: Niet alle bomen doen het goed in alle soorten grond. Sommige bomen doen het bijvoorbeeld beter in kleigrond, terwijl andere de voorkeur geven aan zand- of veengrond.
  • Zonlicht: De meeste bomen hebben veel zonlicht nodig, maar er zijn ook bomen die het goed doen in de schaduw.

Hier zijn enkele van de beste bomen voor de achtertuin:

Boom Grootte Bodemtype Zonlicht
Eik Hoog Klei, Zand Volle zon
Esdoorn Hoog Middelmatige bodems Volle zon, halfschaduw
Appelboom Middelhoog Veen, Zand Volle zon
Moerbei Laag Middelmatige bodems Volle zon

De grond voorbereiden

Nadat je je boom hebt gekozen, is het tijd om de grond voor te bereiden. Je wilt een gat graven dat twee keer zo breed is als de pot van de boom en net zo diep. Dit geeft de wortels voldoende ruimte om zich te verspreiden.

Vervolgens wil je de bodem van het gat losmaken. Dit helpt de wortels om gemakkelijker in de grond te dringen. Als de grond erg compact is, kun je overwegen om wat compost of tuinaarde toe te voegen om het losser te maken.

Het planten van de boom

Plaats je boom in het midden van het gat en zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk is met het grondoppervlak. Vul het gat op met aarde, druk het stevig aan en geef het grondig water. De eerste weken na het planten moet je ervoor zorgen dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt.

Zorg na het planten

Een nieuw geplante boom heeft extra zorg nodig om te gedijen. Het is een goed idee om de boom te mulchen om het vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Je moet de boom ook regelmatig water geven, vooral tijdens droge perioden. Controleer de boom regelmatig op tekenen van ziekten of plagen.

Het planten van bomen in je achtertuin kan een bevredigende activiteit zijn die je landschap verbetert en bijdraagt aan een gezonder milieu. Met de juiste zorg en aandacht, kunnen de bomen die je plant vandaag generaties lang blijven groeien en bloeien.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.