Doe-het-zelf project: hoe bouw je een bloembak?

HHerbert 7 augustus 2023 07:01

Een bloembak bouwen kan een leuk en bevredigend doe-het-zelf project zijn. Niet alleen krijg je de voldoening van het maken van iets met je eigen handen, maar je krijgt ook een mooi stuk tuindecoratie waar je trots op kunt zijn. Hier is een stapsgewijze handleiding om je te helpen bij het bouwen van je eigen bloembak.

Materialen voor bloembak

Eerst en vooral, je zult een aantal materialen nodig hebben. Hier is een handige lijst om je te helpen begrijpen wat je nodig hebt:

 • Houtplanken
 • Schuurpapier
 • Houtlijm
 • Schroeven
 • Verf of beits (optioneel)
 • Planten en grond

Stappen om een bloembak te bouwen

 1. Bepaal de grootte van je bloembak. Dit is afhankelijk van waar je van plan bent het te plaatsen en welke soorten planten je wilt groeien. Een goede algemene regel is om het ten minste 30 centimeter diep te maken om voldoende ruimte te geven voor de wortels van de planten om te groeien.
 2. Snijd je houtplanken op maat. Gebruik een zaag om de houten planken op de juiste lengte te snijden. Je zult vier planken nodig hebben voor de zijkanten, en nog eens vier voor de bodem.
 3. Maak de zijkanten van de bloembak. Breng houtlijm aan op de randen van de planken en klem ze samen terwijl de lijm droogt. Schroef ze vervolgens aan elkaar vast voor extra stevigheid.
 4. Assembleer de bodem. Snijd vier extra planken op maat voor de bodem van de bloembak. Bevestig ze aan elkaar met houtlijm en schroeven, en bevestig vervolgens de bodem aan de zijkanten.
 5. Schuur en verf (optioneel). Als je wilt, kun je de bloembak schuren om eventuele ruwe randen te verwijderen en vervolgens verf of beits aanbrengen om het hout te beschermen en je bloembak een afgewerkte look te geven.
 6. Voeg je planten toe. Vul de bloembak met grond en plant je bloemen of planten. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte overlaat voor de planten om te groeien.

Tips voor het bouwen van een bloembak

 • Gebruik altijd veiligheidsuitrusting bij het hanteren van zaag en andere gereedschap.
 • Zorg ervoor dat je bloembak goed geventileerd is. Dit helpt om rot en schimmel te voorkomen.
 • Als je van plan bent je bloembak buiten te plaatsen, overweeg dan om een waterdichte afdichting aan te brengen om te voorkomen dat het hout gaat rotten.

Hopelijk helpt deze gids je bij het starten van je eigen doe-het-zelf bloembak project.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.