DIY akoestische panelen: verbeter de geluidskwaliteit in huis

MMichael 19 oktober 2023 07:21

Altijd al beter geluid in je huis willen hebben? Met DIY akoestische panelen kan dat. Deze panelen kunnen helpen om het geluid in je huis te verbeteren door geluidsgolven te absorberen, in plaats van ze te laten reflecteren. Dit kan resulteren in een schoner en duidelijker geluid, vooral in kamers met veel harde oppervlakken.

Wat je nodig hebt

Hier is een eenvoudige lijst van de materialen die je nodig hebt om je eigen akoestische panelen te maken:

 • Houten latten
 • Geluidsabsorberend schuim
 • Stof naar keuze
 • Spijkers of schroeven
 • Meetlint
 • Zaag

Stap-voor-stap zelf akoestische panelen maken

 1. Bepaal de grootte van je panelen

  De eerste stap is het bepalen van de grootte van je panelen. Dit hangt volledig af van je persoonlijke voorkeur en de ruimte waarin je de panelen gaat gebruiken. Een goede standaardmaat voor een akoestisch paneel is 60x120 cm.

 2. Zaag je houten latten

  Zaag je houten latten op maat, volgens de afmetingen die je in de eerste stap hebt bepaald. Je hebt vier latten nodig per paneel, twee voor de lengte en twee voor de breedte.

 3. Maak het frame

  Maak een rechthoekig frame met je houten latten. Dit wordt de basis van je akoestische paneel. Zorg ervoor dat alles goed vast zit.

 4. Bevestig het schuim

  Snijd je geluidsabsorberende schuim op maat en bevestig het aan je frame. Het schuim moet de hele binnenkant van het frame bedekken.

 5. Bedek het paneel met stof

  Bedek het paneel met de stof van je keuze. Dit geeft je paneel een afgewerkte, professionele uitstraling. Zorg ervoor dat de stof strak gespannen is over het schuim en het frame.

 6. Hang je panelen op

  Hang je panelen op aan de muur. Hierbij is het belangrijk te letten op de plaatsing van de panelen voor de beste geluidskwaliteit. Over het algemeen geldt: hoe meer oppervlak bedekt is, hoe beter het geluid zal zijn.

Tips voor de beste geluidskwaliteit

 • Plaats de panelen op de plekken in de kamer waar het meeste geluid wordt gereflecteerd. Dit zijn meestal de hoeken en de ruimte achter je luidsprekers.

 • Probeer te experimenteren met de plaatsing van je panelen. Het kan even duren voordat je de perfecte opstelling vindt.

 • Als je niet zeker weet waar je je panelen moet plaatsen, begin dan met het plaatsen van panelen in het midden van de muur tegenover je luidsprekers. Dit is meestal een goede startpositie.

Door het maken van je eigen akoestische panelen, kun je de geluidskwaliteit in je huis aanzienlijk verbeteren. Het is een leuk project en het resultaat is zeker de moeite waard.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.