De voordelen van een groendak en hoe je er zelf een maakt

MMichael 4 november 2023 07:07

Een groendak, ook wel 'levende dak' genoemd, is een dak met planten. Het is een prachtig gezicht, maar het heeft ook veel voordelen. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van een groendak en geven we je een stap-voor-stap handleiding om zelf een groendak te maken.

De voordelen van een groendak

Een groendak is niet alleen mooi om te zien, het biedt ook veel voordelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van een groendak:

  1. Isolatie: Een groendak zorgt voor natuurlijke isolatie. Het houdt je huis koel in de zomer en warm in de winter.
  2. Levensduur dak: Een groendak beschermt je dak tegen weer en wind, en verdubbelt of zelfs verdrievoudigt de levensduur van je dak.
  3. Wateropvang: Een groendak kan tot 99% van een regenbui absorberen, waardoor het risico op wateroverlast aanzienlijk vermindert.
  4. Biodiversiteit: Met een groendak draag je bij aan de biodiversiteit. Het is een fijne plek voor insecten en vogels.
  5. Schoonheid: Een groendak is een verrijking voor je huis en voor de hele buurt.

Hoe maak je zelf een groendak

Het aanleggen van een groendak is een leuk en bevredigend project. Hier zijn de stappen die je moet volgen om zelf een groendak te maken:

  1. Controleer je dak: Niet elk dak is geschikt voor een groendak. Zorg ervoor dat je dak sterk genoeg is om het extra gewicht te dragen.
  2. Kies je planten: Er zijn veel verschillende soorten planten die je op je groendak kunt zetten. Sedum, vetplanten en kruiden zijn populaire keuzes.
  3. Bereid je dak voor: Plaats een waterdichte laag en een drainagelaag op je dak. Deze lagen beschermen je dak en zorgen ervoor dat het water goed afgevoerd wordt.
  4. Plant je planten: Verdeel de planten over je dak en zorg ervoor dat ze goed geworteld zijn.
  5. Onderhoud je groendak: Een groendak heeft weinig onderhoud nodig, maar je moet het wel regelmatig controleren. Zorg ervoor dat er geen ongewenste planten groeien en dat de drainage goed werkt.

Een groendak aanleggen is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je het goed doet. Als je twijfelt, kun je het beste een professional inschakelen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.