De kunst van het leggen van parketvloeren

HHerbert 6 augustus 2023 19:42

De schoonheid van een goed gelegde parketvloer is echt iets om trots op te zijn. De glanzende afwerking, het warme gevoel onder je voeten, de luxe uitstraling. Het is de moeite waard om de tijd en moeite te nemen om te leren hoe je een parketvloer op de juiste manier kunt leggen.

Hoe leg je een parketvloer?

Het leggen van een parketvloer is een proces dat geduld en precisie vereist. Hier zijn de basisstappen die je moet volgen:

 1. Voorbereiding van de ondergrond: De ondergrond moet glad, schoon en droog zijn. Eventuele oneffenheden moeten worden verwijderd of opgevuld.
 2. Kiezen van het juiste parket: Er zijn verschillende soorten parket, waaronder massief hout en samengesteld hout. Elk heeft zijn eigen voordelen en nadelen, dus het is belangrijk om de juiste keuze te maken voor jouw situatie.
 3. Het leggen van het parket: Het parket moet worden gelegd in een patroon dat aantrekkelijk is en de kamer goed vult. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de richting van het licht en de vorm van de kamer.
 4. Afwerking van de vloer: Nadat het parket is gelegd, moet het worden geschuurd en afgewerkt om een gladde en beschermde oppervlakte te creëren.

Gereedschap nodig voor het leggen van parket

Hier is een lijst van essentiële gereedschappen die je nodig hebt bij het leggen van een parketvloer:

 • Rolmaat
 • Potlood
 • Zag
 • Vloernagels of lijm
 • Hamer
 • Schroevendraaier
 • Nivelleerapparaat

Tips voor het leggen van parketvloeren

Bij het leggen van een parketvloer zijn er enkele tips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt:

 1. Voer altijd een droge pas uit: Dit betekent dat je het patroon legt zonder lijm of nagels om te zien hoe het eruit ziet en om eventuele aanpassingen te maken voordat je het parket vastzet.
 2. Controleer de vochtigheidsniveaus: Te veel vocht kan parket doen uitzetten of krimpen, wat problemen kan veroorzaken. Het is belangrijk om de vochtigheidsniveaus van de ruimte en het hout te controleren voordat je begint met leggen.
 3. Werk in kleine secties: Dit maakt het eenvoudiger om aanpassingen te maken en zorgt ervoor dat de lijm of nagels nog niet droog zijn voordat je klaar bent met die sectie.

Het leggen van een parketvloer kan een uitdagende maar lonende DIY taak zijn. Met de juiste gereedschappen, technieken en een beetje geduld, kun je een prachtige, duurzame vloer creëren die de waarde en esthetiek van je huis zal verbeteren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.