De fijne kneepjes van het behangen

MMichael 31 augustus 2023 17:22

Behangen is een van die klusjes die iedereen wel eens gedaan heeft, maar waarvan maar weinig mensen echt de fijne kneepjes kennen. Het is meer dan alleen maar een stuk behang op de muur plakken. Het vraagt om aandacht voor detail, geduld en de juiste techniek. In dit artikel behandelen we alles van behangkeuzes tot de beste technieken voor het aanbrengen van behang.

Behangkeuzes

Er zijn zoveel soorten behang om uit te kiezen, dat het soms overweldigend kan zijn. Er zijn verschillende materialen, patronen en kleuren om rekening mee te houden. Enkele populaire keuzes zijn vinylbehang, vliesbehang en papierbehang. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, en past bij verschillende stijlen en kamers.

Behanggereedschap

Goed gereedschap is het halve werk bij het behangen. Je hebt minimaal een behangborstel, een schaar, een stanleymes en een behangtafel nodig. Voor sommige soorten behang heb je ook een behangroller nodig.

Behangtechnieken

Er zijn verschillende technieken voor het aanbrengen van behang. We raden aan om met de 'paste-the-wall'-techniek te beginnen, vooral als je nieuw bent met behangen. Dit is een methode waarbij je de muur insmeert met lijm, in plaats van het behang. Hierdoor is het makkelijker om het behang aan te brengen en aan te passen.

Behangproblemen voorkomen

Er zijn een aantal veelvoorkomende problemen die je kunt vermijden met de juiste technieken. Hier zijn enkele tips om een aantal van deze problemen te voorkomen:

  1. Behangbubbels: Dit zijn luchtbellen onder het behang. Je kunt ze voorkomen door het behang goed glad te strijken als je het aanbrengt.
  2. Naadloos behang: Het is belangrijk om de naden tussen de behangbanen goed op elkaar aan te laten sluiten. Let goed op het patroon en zorg dat je voldoende overlap hebt.
  3. Behangranden: Als je behang met een patroon hebt, zorg dan dat dit patroon goed aansluit op de randen van je muur. Dit maakt een groot verschil in het uiteindelijke resultaat.

Behangen stappenplan

Hier is een eenvoudig stappenplan om je te helpen bij het behangen:

Stappen Beschrijving
1. Voorbereiding Verwijder oud behang en maak de muur schoon.
2. Materialen Kies je behang en bereid al het nodige gereedschap voor.
3. Behangknippen Knip het behang op de juiste maat.
4. Behangplakken Smeer de muur in met lijm en breng het behang aan.
5. Afwerking Snij overtollig behang weg en zorg dat alles netjes is afgewerkt.

Het behangen is een klus die tijd en geduld vereist, maar met de juiste technieken en gereedschappen wordt het een stuk makkelijker.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.