De beste manieren om oude meubels op te knappen

HHerbert 20 september 2023 21:47

We hebben allemaal wel eens een oud meubelstuk in huis dat wel een opknapbeurt kan gebruiken. Misschien heb je er eentje op de kop getikt op een rommelmarkt of heb je nog een oud erfstuk staan. Wat het geval ook is, met een beetje moeite en wat handige trucjes kun je deze meubels een tweede leven geven. In dit artikel delen we de beste manieren om oude meubels op te knappen.

Voorbereiding

Bij het opknappen van oude meubels begint alles met een goede voorbereiding. Dit betekent dat je je meubel grondig moet reinigen en schuren voordat je met de eigenlijke restauratie begint. Wil je weten hoe je dit het best kunt aanpakken? Hier zijn enkele tips:

  • Reinigen: Gebruik een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek om het oppervlak van je meubel te reinigen. Wees voorzichtig met al te agressieve reinigingsmiddelen, deze kunnen het hout beschadigen.

  • Schuren: Schuur het oppervlak van je meubel om oude verf- of laklagen te verwijderen. Gebruik een fijne korrel om het oppervlak mooi glad te maken. Vergeet niet om ook de hoekjes en kantjes te schuren.

  • Controleren: Controleer het meubel op eventuele beschadigingen. Loszittende onderdelen kun je vastlijmen met houtlijm. Grote gaten of scheuren kun je opvullen met houtvulmiddel.

Kleur en afwerking

Eenmaal je meubel voorbereid is, kun je overgaan tot de volgende stap: het aanbrengen van een nieuwe kleur en afwerking. Er zijn hier heel wat mogelijkheden, afhankelijk van het resultaat dat je voor ogen hebt.

Verf

Met verf kun je je meubel een compleet nieuwe look geven. Je kunt kiezen voor een opvallende kleur om een statement te maken, of voor een neutrale tint die in elk interieur past. Hieronder enkele populaire verftechnieken voor het opknappen van oude meubels:

  • Dekkend schilderen: Bij deze techniek breng je één of meerdere lagen verf aan die de ondergrond volledig bedekken. Voor een mooi resultaat is het belangrijk om de verf gelijkmatig aan te brengen en tussen elke laag te laten drogen.

  • Distressed look creëren: Wil je je meubel een verweerde uitstraling geven, dan kun je kiezen voor de distressed look. Hierbij breng je eerst een laag verf aan, die je vervolgens deels wegschuurt om een verouderd effect te creëren.

  • Whitewashen: Whitewash is een techniek waarbij je een dunne laag witte verf aanbrengt op je meubel. Hierdoor blijft de houtstructuur zichtbaar, maar krijgt het meubel toch een frissere uitstraling.

Vernis of was

Wil je de natuurlijke look van het hout behouden, dan kun je kiezen voor vernis of was. Dit zijn transparante producten die het hout beschermen en een mooie glans geven.

  • Vernis: Breng een of meerdere lagen vernis aan op je meubel voor een duurzame en krasbestendige afwerking. Let op: vernis verandert de kleur van het hout lichtjes.

  • Was: Was geeft een mooie, zijdeachtige glans aan je meubel en is ideaal voor het opknappen van antieke meubels. Het nadeel is wel dat was minder bescherming biedt dan vernis.

Benodigdheden voor het opknappen van meubels

Bij het opknappen van meubels heb je natuurlijk ook de juiste benodigdheden nodig. Hieronder een handige tabel met een overzicht van de basisbenodigdheden:

Benodigdheid Functie
Schoonmaakmiddel Reinigen van het meubel
Schuurpapier (diverse korrelgroottes) Verwijderen van oude lak- of verflagen
Verfkwasten of -rollers Aanbrengen van verf of vernis
Verf, vernis of was Afwerking van het meubel
Houtlijm en -vulmiddel Reparatie van beschadigingen

Het opknappen van oude meubels kan een leuke en bevredigende bezigheid zijn. Het vraagt wat tijd en geduld, maar het resultaat is vaak verbluffend. Of je nu een oude kast een tweede leven wil geven, of een rommelmarktvondst wil omtoveren tot een uniek stuk, met deze tips en technieken kom je al een heel eind.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.