De basis van het aanleggen van een vijver

MMichael 8 september 2023 19:52

Een prachtige vijver kan de sfeer van je tuin volledig veranderen. Of je nu droomt van een rustiek waterpartij of een levendige koi-vijver, het begint allemaal met het goed aanleggen van de basis. Maar hoe leg je een vijver aan? Welke stappen moet je volgen? En wat heb je precies nodig? In dit artikel leer je alles wat je moet weten over het aanleggen van een vijver.

De juiste plek kiezen

De eerste stap bij het aanleggen van een vijver is het kiezen van de juiste locatie. Idealiter zou de vijver op een plek moeten liggen waar hij minimaal 5 uur zonlicht per dag krijgt. Vermijd plaatsen in de buurt van bomen, omdat vallende bladeren het onderhoud kunnen bemoeilijken.

Wat heb je nodig

Voor het aanleggen van een vijver heb je de volgende materialen en gereedschappen nodig:

 • Graafmachine of spade
 • Vijverfolie
 • Vijverpomp
 • Filter
 • Vijverplanten
 • Stenen of tegels voor de rand

De vijver aanleggen

 1. Het uitgraven van de vijver: De diepte van de vijver hangt af van het type vijver dat je wilt aanleggen. Als algemene regel geldt dat een vijver minimaal 80 cm diep moet zijn.

 2. Het leggen van de vijverfolie: Zorg ervoor dat de vijverfolie groot genoeg is om de hele vijver te bedekken. Het kan handig zijn om de folie een nacht in de zon te laten liggen om het flexibeler te maken.

 3. Het installeren van de pomp en het filter: De pomp en het filter zijn essentieel om de waterkwaliteit op peil te houden. Het is belangrijk om een pomp en filter te kiezen die passen bij de grootte van je vijver.

 4. Het toevoegen van planten: Planten zijn niet alleen decoratief, ze helpen ook om het water schoon te houden. Zorg ervoor dat je de juiste soorten vijverplanten kiest.

 5. De rand van de vijver afwerken: Voor een mooie afwerking kun je de rand van de vijver bedekken met stenen of tegels.

Het onderhoud van de vijver

Het onderhouden van een vijver is minstens zo belangrijk als het aanleggen ervan. Zorg ervoor dat je regelmatig het water controleert en de pomp en het filter schoonmaakt.

Kosten van het aanleggen van een vijver

De kosten van het aanleggen van een vijver kunnen sterk variëren, afhankelijk van de grootte en het type vijver. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten:

Type vijver Gemiddelde kosten
Kleine vijver €500 - €1000
Middelgrote vijver €1000 - €2500
Grote vijver €2500 en hoger

Een vijver aanleggen kan een uitdagend project zijn, maar met de juiste voorbereiding en materialen is het zeker haalbaar.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.