De basis van het aanleggen van een terras

HHerbert 3 september 2023 13:06

Heb je altijd al een eigen terras willen aanleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen! Deze gids leert je de basis van terras aanleggen. We zullen het hebben over de verschillende stappen, de benodigde materialen, de kosten en de tijd die het kost om een terras aan te leggen.

Stap-voor-stap instructies

  1. Plan je terras - Bepaal waar je het terras wilt plaatsen en hoe groot het moet zijn. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de oriëntatie van de zon en de afwatering.

  2. Kies je materialen - Er zijn verschillende materialen die je kunt gebruiken om een terras aan te leggen, zoals beton, hout, tegels en grind. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder vind je een tabel met een aantal veelgebruikte materialen en hun kenmerken.

Materiaal Voordelen Nadelen
Beton Duurzaam, betaalbaar Moeilijk zelf aan te leggen
Hout Natuurlijke look, makkelijk te bewerken Vereist regelmatig onderhoud
Tegels Veelzijdig, makkelijk schoon te maken Kan glad worden als het nat is
Grind Goedkoop, goede afwatering Moeilijk egaal te maken
  1. Bereid de grond voor - Zorg ervoor dat de grond vlak en stevig is voordat je begint met het aanleggen van het terras. Dit kan je doen door de grond te egaliseren en eventueel een laag zand of grind aan te brengen.

  2. Leg het terras - Afhankelijk van het materiaal dat je hebt gekozen, kan het proces van het leggen van het terras variëren. Over het algemeen zal je beginnen met het plaatsen van de randen van het terras, gevolgd door het vullen van het midden met je gekozen materiaal. Voor beton en tegels zal je mogelijk ook voegen moeten aanbrengen.

  3. Voeg de afwerking toe - Nadat je het terras hebt gelegd, kan je het afwerken door het toevoegen van meubels, planten of andere decoratieve elementen.

Kosten en tijd

De kosten en de tijd die het kost om een terras aan te leggen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de grootte van het terras, de gekozen materialen en de hoeveelheid werk die je zelf wilt doen. Over het algemeen kan je rekenen op een paar dagen tot een week werk en kosten van een paar honderd tot een paar duizend euro.

Tips en tricks

  • Zorg ervoor dat je terras licht afloopt om water af te voeren.
  • Als je van plan bent om zware meubels op je terras te plaatsen, zorg er dan voor dat de ondergrond stevig genoeg is.
  • Vergeet niet om rekening te houden met de toegang tot het terras bij het plannen van de plaatsing.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.