Bouw je eigen tuinhuisje: een eenvoudige handleiding

MMichael 29 september 2023 07:11

Wil je graag een extra opslagplek, een knusse leesruimte of gewoon een plekje om je tuingereedschap op te bergen? Het bouwen van een tuinhuisje kan de perfecte oplossing zijn. Met een beetje handigheid en doorzettingsvermogen is het bouwen van je eigen tuinhuisje zowel een haalbare als lonende klus. Volg deze eenvoudige handleiding en je hebt binnen de kortste keren je eigen tuinhuisje.

Wat heb je nodig?

Bij het bouwen van een tuinhuisje komen uiteraard wat materialen en gereedschappen kijken. Hieronder een overzichtelijk lijstje van wat je nodig zou kunnen hebben:

 • Hout (bijv. vurenhout, grenenhout, cederhout)
 • Spijkers en schroeven
 • Hamer
 • Schroevendraaier
 • Zaag (handzaag of elektrische zaag)
 • Meetlint
 • Waterpas
 • Boormachine

Naast deze basisbenodigdheden is het handig om te overwegen welke extra's je wil toevoegen aan je tuinhuisje. Denk aan isolatie, een raam of misschien zelfs elektriciteit.

Stap voor stap een tuinhuisje bouwen

Het bouwen van een tuinhuisje is een project dat goed te doen is als je het stap voor stap aanpakt. Hieronder volgt een eenvoudige stappenplan:

 1. Plan maken: Meet eerst de ruimte op waar je het tuinhuisje wil plaatsen. Maak vervolgens een schets van hoe je wilt dat het tuinhuisje eruit komt te zien. Denk hierbij ook aan de plaatsing van de deur en eventuele ramen.

 2. Materialen verzamelen: Aan de hand van je schets kun je berekenen hoeveel hout en andere materialen je nodig hebt. Vergeet niet extra materiaal in te kopen voor eventuele fouten of aanpassingen.

 3. Bouwen maar!: Volg je plan en begin met bouwen. Begin met het neerzetten van de basis en werk vanaf daar omhoog. Zorg ervoor dat alles waterpas is en regelmatig gecontroleerd wordt.

 4. Afwerking: Zodra de basis staat, kun je beginnen met de afwerking. Dit kan het schilderen van het hout zijn, het plaatsen van de ramen en het toevoegen van extra's zoals isolatie.

 5. Onderhoud: Een tuinhuisje heeft onderhoud nodig om er goed uit te blijven zien. Schilder het hout regelmatig bij en repareer eventuele schade zo snel mogelijk om verdere problemen te voorkomen.

Bouwen van je eigen tuinhuisje is niet alleen een leuke en lonende klus, maar ook een manier om waarde toe te voegen aan je woning. Met een beetje planning en doorzettingsvermogen heb je binnen no-time een prachtig tuinhuisje staan.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.