Bouw je eigen houtgestookte pizzaoven in de achtertuin

HHerbert 13 oktober 2023 07:02

Heb je je ooit voorgesteld hoe het zou zijn om je eigen pizza's te bakken in een houtgestookte oven, direct in je achtertuin? Wel, het is eenvoudiger dan je denkt. Hier is een uitgebreide gids om je te helpen je eigen houtgestookte pizzaoven te bouwen.

Waarom een houtgestookte pizzaoven?

Voordat we in het bouwproces duiken, laten we eens kijken naar de voordelen van een houtgestookte oven. Ten eerste geven ze een unieke smaak aan je pizza's die je niet kunt krijgen van een gewone keukenoven. Ten tweede, ze zijn geweldig voor entertainment - je gasten zullen zeker onder de indruk zijn.

Vergunning nodig?

Voordat je begint met bouwen, controleer bij je lokale overheid of je een vergunning nodig hebt om een pizzaoven in je achtertuin te plaatsen. De regels kunnen variëren, dus het is het beste om dit vroeg te controleren om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen.

Ontwerpen van je pizzaoven

Er zijn verschillende ontwerpen die je kunt gebruiken voor je pizzaoven. Het meest voorkomende en eenvoudige ontwerp is het 'koepel' ontwerp. Dit vereist een ronde basis en een koepelvormige oven. Een andere populaire keuze is het 'tunnel' ontwerp, dat lijkt op een traditionele broodoven.

Materialen die je nodig hebt

Hier is een lijst van materialen die je nodig hebt voor je pizzaoven:

 • Bakstenen
 • Cement
 • Zand
 • Vuurvaste mortel
 • Isolatie
 • Ovensteen
 • Metalen deur
 • Schoorsteenpijp
 • Betonnen platen

Stap-voor-stap bouwproces

Hier is een stap-voor-stap gids om je te helpen bij het bouwen van je pizzaoven. Het kan een beetje tijdrovend zijn, maar het is absoluut de moeite waard.

 1. Bereid de basis voor. Dit is waar je oven op zal staan. Het moet stevig en vlak zijn.

 2. Bouw de ovenvloer. Dit is waar je je pizza's zult bakken. Gebruik vuurvaste stenen voor de ovenvloer.

 3. Bouw de koepel of tunnel. Dit is het deel van de oven waar het vuur zal zijn. Zorg ervoor dat het goed geïsoleerd is om de warmte binnen te houden.

 4. Installeer de deur en schoorsteen. Deze zijn belangrijk voor de temperatuurregeling van je oven.

 5. Laat de oven drogen. Dit is een belangrijke stap. Als je de oven niet laat drogen, kunnen er scheuren ontstaan.

 6. Stook de oven op. Dit is om te testen of de oven goed werkt en om eventuele resten van de bouwmaterialen te verwijderen.

Onderhoud en veiligheidsmaatregelen

Het is belangrijk om je oven goed te onderhouden. Reinig het na elk gebruik en controleer regelmatig op scheuren of schade. Qua veiligheid, zorg ervoor dat de oven een veilige afstand staat van brandbare materialen, en houd altijd een brandblusser bij de hand.

Tijd om te bakken!

Nu je oven klaar is, is het tijd om te bakken! Er zijn tal van geweldige recepten beschikbaar voor houtgestookte pizza's. Geniet van de unieke smaak en het plezier van het bakken in je eigen achtertuin.

Het bouwen van je eigen houtgestookte pizzaoven kan een leuk en lonend project zijn. Met de juiste materialen en een beetje inzet, kun je in een mum van tijd genieten van je eigen zelfgemaakte pizza's.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.