8 tips voor het onderhouden van je houten terras

MMichael 18 augustus 2023 10:52

Als je geluk hebt om een prachtig houten terras te hebben, dan weet je hoe belangrijk het is om het goed te onderhouden. Een goed onderhouden houten terras kan jaren meegaan en is een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van het buitenleven. Hier zijn onze top 8 tips voor het onderhouden van je houten terras.

1. Regelmatig schoonmaken

Het is belangrijk om je houten terras regelmatig schoon te maken. Vuil en puin kunnen zich ophopen en schade aan het hout veroorzaken. Gebruik een bezem om bladeren, vuil en ander afval te verwijderen. Maak het vervolgens schoon met een mild reinigingsmiddel en een zachte borstel.

2. Houtsoort kiezen

Bij het kiezen van een houtsoort voor je terras, overweeg dan een soort die natuurlijk bestand is tegen rot en insecten, zoals ceder of redwood. Deze houtsoorten zullen langer meegaan en minder onderhoud vergen dan andere soorten.

3. Beschermen tegen weersinvloeden

Bescherm je houten terras tegen de elementen door het te behandelen met een waterafstotend middel. Dit helpt om het hout te beschermen tegen water- en zonneschade.

4. Regelmatig oliën

Het regelmatig oliën van je houten terras helpt om het hout te beschermen en zorgt voor een mooie, rijke kleur. Gebruik een olie die speciaal is ontworpen voor houten terrassen en volg de instructies op de verpakking.

5. Vervangen van beschadigde planken

Inspecteer je terras regelmatig op beschadigde of rotte planken. Als je er een vindt, vervang deze dan zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen.

6. Let op de afwatering

Zorg ervoor dat je terras goed afwatert. Water dat op het terras blijft staan, kan leiden tot schimmel en rot.

7. Voorkom krassen

Vermijd het slepen van zware voorwerpen over je terras. Dit kan krassen en andere beschadigingen veroorzaken.

8. Winteronderhoud

Tijdens de wintermaanden, zorg ervoor dat je terras vrij is van sneeuw en ijs om te voorkomen dat het hout barst of splijt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.