8 tips voor het bouwen van een vlonder

MMichael 28 augustus 2023 07:07

Bouwen van een vlonder kan een aangename upgrade zijn van je tuin, terras of balkon. Of je nu een oude vlonder wilt vervangen of een hele nieuwe wilt aanleggen, in dit artikel vind je 8 handige tips die je helpen bij jouw doe-het-zelf project.

1. Kies het juiste materiaal

Het kiezen van het juiste materiaal is essentieel voor het bouwen van een duurzame vlonder. Veelgebruikte materialen zijn hardhout, geïmpregneerd hout en composiet. Elk van deze materialen heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Hieronder vind je een kort overzicht:

Materiaal Voordelen Nadelen
Hardhout Duurzaam, sterk, natuurlijke uitstraling Duur, kan vergrijzen
Geïmpregneerd hout Betaalbaar, universeel toepasbaar Minder duurzaam dan hardhout
Composiet Onderhoudsvriendelijk, kleurvast Minder natuurlijke uitstraling

2. Maak een plan

Voordat je begint met je project, is het belangrijk om een goed plan op papier te hebben. Bepaal de afmetingen van je vlonder, de locatie en de gewenste hoogte. Houd ook rekening met de richting van de planken, de afstand tussen de planken en de manier waarop je de vlonder wilt bevestigen.

3. Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je alle benodigde materialen en gereedschappen in huis hebt voordat je begint met bouwen. Denk aan planken, schroeven, zaag, boormachine en waterpas.

4. Leg een sterke basis

Een vlonder is zo sterk als de basis waarop deze is gebouwd. Zorg voor een stevig en vlak fundament. Dit kan een betonvloer zijn, maar je kunt ook gebruik maken van tegels of zand.

5. Bevestig de planken correct

Het correct bevestigen van de planken is cruciaal voor de levensduur van je vlonder. Zorg ervoor dat de planken goed zijn vastgeschroefd en gebruik roestvrijstalen schroeven om roest te voorkomen.

6. Houd rekening met uitzetten en krimpen

Hout kan uitzetten en krimpen door temperatuurverschillen en vocht. Houd hier rekening mee bij het plaatsen van de planken en laat voldoende ruimte tussen de planken.

7. Onderhoud je vlonder

Een vlonder vraagt regelmatig onderhoud. Maak je vlonder minstens één keer per jaar schoon en voorzie het hout van een nieuwe laag beits of olie om het te beschermen tegen weersinvloeden.

8. Veelgemaakte fouten vermijden

Tot slot, om de levensduur van je vlonder te verlengen, is het belangrijk om veelgemaakte fouten te vermijden. Denk hierbij aan het niet voorboren van de planken, het te dicht bij elkaar plaatsen van de planken of het gebruik van ongeschikt bevestigingsmateriaal.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.