7 fouten die je moet vermijden bij het maken van een terras

HHerbert 30 augustus 2023 07:02

Het maken van een terras kan een uitdagende klus zijn. Of je nu een doe-het-zelf project aangaat, of een professional inschakelt, er zijn bepaalde fouten die je absoluut moet vermijden. In dit artikel bespreken we de 7 meest voorkomende fouten bij het bouwen van een terras en geven we tips om deze fouten te voorkomen.

1. Onjuiste planning

De eerste fout die veel mensen maken bij het aanleggen van een terras, is gebrek aan planning. Het is essentieel om een gedetailleerd plan te hebben voordat je begint met bouwen. Dit omvat niet alleen het ontwerp van het terras, maar ook de materialen die je gaat gebruiken, de locatie van het terras en de tijd die je nodig hebt om de klus te klaren.

2. Verkeerde materialen

Een andere veelgemaakte fout is het gebruiken van de verkeerde materialen. Niet alle materialen zijn geschikt voor gebruik buitenshuis. Zorg ervoor dat je materialen kiest die bestand zijn tegen de elementen en duurzaam zijn.

3. Slechte voorbereiding van de ondergrond

De voorbereiding van de ondergrond is een cruciale stap in het bouwen van een terras. Een onstabiele of ongelijke ondergrond kan leiden tot verzakking en beschadiging van het terras. Zorg voor een goed verdichte en vlakke ondergrond.

4. Onjuiste helling

Een veel voorkomend probleem bij de aanleg van terrassen is een verkeerd aangelegde helling. Een correcte helling zorgt ervoor dat het water wegloopt van het huis, voorkomend lekkage en waterschade.

5. Onvoldoende afwatering

Naast de helling, is ook een goede afwatering essentieel. Zonder juiste afwatering, kan water zich ophopen op het terras, waardoor het kan gaan rotten of schimmelen.

6. Onvoldoende ondersteuning

Een terras moet voldoende ondersteund worden om veilig te zijn. Een veelgemaakte fout is het overslaan van de stappen voor de juiste ondersteuning, wat kan leiden tot instabiliteit van het terras.

7. Geen rekening houden met de toekomst

Bij het bouwen van een terras, is het belangrijk om toekomstplannen in gedachten te houden. Wil je in de toekomst bijvoorbeeld een overkapping of een buitenkeuken toevoegen? Houd hier rekening mee in je ontwerp.

Hieronder vind je een handige tabel met een overzicht van de meest voorkomende fouten en hoe je deze kunt vermijden.

Fout Hoe te vermijden
Onjuiste planning Maak een gedetailleerd plan
Verkeerde materialen Kies duurzame, weerbestendige materialen
Slechte voorbereiding van de ondergrond Zorg voor een goed verdichte en vlakke ondergrond
Onjuiste helling Zorg voor een correcte helling voor afwatering
Onvoldoende afwatering Installeer een adequaat afwateringssysteem
Onvoldoende ondersteuning Zorg voor voldoende ondersteuning van het terras
Geen rekening houden met de toekomst Houd toekomstplannen in gedachten bij het ontwerp

Door deze fouten te vermijden, kun je een prachtig en duurzaam terras creëren waar je vele jaren van kunt genieten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.