6 manieren om oude tegels nieuw leven in te blazen

HHerbert 14 februari 2024 07:06

Heb je oude tegels die hun glans hebben verloren of gewoon niet meer bij je stijl passen? Geen zorgen, je hoeft niet meteen een dure renovatie te ondernemen. Hier zijn zes manieren om je oude tegels nieuw leven in te blazen.

1. Schilderen

Een van de makkelijkste en goedkoopste manieren om oude tegels te vernieuwen, is ze te schilderen. Hiervoor heb je speciale tegelverf nodig en een verfroller of -kwast. Zorg ervoor dat je de tegels eerst goed schoonmaakt en de voegen netjes afplakt.

2. Decoupage

Met de decoupage techniek kun je letterlijk elke afbeelding op je tegels plakken. Het enige wat je nodig hebt, is wat mod podge (een soort lijm) en je favoriete foto's of patroonpapier. Zorg ervoor dat het papier goed aansluit op de tegel en breng dan een laag mod podge aan om het te beschermen.

3. Mozaïek

Een andere creatieve manier om oude tegels te hergebruiken, is door er een mozaïek van te maken. Breek de tegels in kleine stukjes en leg ze vervolgens in een patroon op een oppervlak naar keuze.

4. Stencils

Stencils zijn een snelle en eenvoudige manier om je tegels een nieuwe look te geven. Je kunt kant-en-klare stencils kopen of ze zelf maken, en vervolgens met verf erop spuiten of schilderen.

5. Tegelstickers

Tegelstickers zijn de perfecte oplossing als je weinig tijd hebt of gewoon niet zo handig bent. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en patronen, en je plakt ze gewoon over je bestaande tegels heen.

6. Grout kleur veranderen

Tot slot kun je ook de kleur van de voegen veranderen om je tegels een andere uitstraling te geven. Er zijn voegenpennen verkrijgbaar waarmee je de voegen een andere kleur kunt geven.

Hieronder vind je een overzicht van deze technieken en de materialen die je nodig hebt.

Techniek Materialen
Schilderen Tegelverf, roller/kwast
Decoupage Mod podge, foto's/patroonpapier
Mozaïek Oude tegels, lijm
Stencils Stencils, verf
Tegelstickers Tegelstickers
Grout kleur veranderen Voegenpen

Dus, voordat je besluit om gloednieuwe tegels te kopen, denk dan eens aan deze creatieve manieren om je oude tegels nieuw leven in te blazen.

Meer artikelen