5 tips voor het zelf maken van duurzame huishoudelijke producten

MMichael 25 februari 2024 07:06

Steeds meer mensen kiezen ervoor om over te stappen op duurzame huishoudelijke producten. Niet alleen omdat het beter is voor het milieu, maar ook omdat het vaak voordeliger is. Hier zijn onze top 5 tips voor het zelf maken van duurzame huishoudelijke producten.

1. Zelf schoonmaakmiddelen maken

Een van de gemakkelijkste manieren om te beginnen met het maken van je eigen huishoudelijke producten is door je eigen schoonmaakmiddelen te maken. Het is niet alleen goedkoper, maar het vermindert ook de hoeveelheid chemicaliën die je in huis hebt. Enkele eenvoudige recepten zijn:

  • Allesreiniger: Meng 1 deel azijn met 1 deel water en voeg een paar druppels essentiële olie toe voor de geur. Gebruik het op harde oppervlakken.
  • Glasreiniger: Meng 2 kopjes water, 1/2 kopje witte of cider azijn en 1/4 kopje 70% of 91% isopropyl (wrijf) alcohol. Voeg indien gewenst 1 tot 2 druppels essentiële olie voor de geur toe.

2. Zelf wasmiddel maken

Zelf wasmiddel maken is niet alleen eenvoudig, maar het kan je ook veel geld besparen. Een basisrecept is om 1 kopje borax, 1 kopje was soda, en een geraspte zeep bar (zoals Fels-Naptha) te mengen. Gebruik 1-2 eetlepels per lading, afhankelijk van hoe vuil je kleren zijn.

3. Recycle huishoudelijke producten

Recycling is een belangrijk onderdeel van duurzaam leven. Dit betekent niet alleen je afval sorteren, maar ook creatief zijn met wat je al hebt. Oude t-shirts kunnen bijvoorbeeld worden omgevormd tot poetslappen, en glazen potten kunnen worden hergebruikt voor opslag.

4. Maak je eigen zeep

Zelf zeep maken kan in het begin intimiderend lijken, maar het is eigenlijk vrij simpel. Je hebt alleen wat basis ingrediënten nodig zoals loog, oliën en essentiële oliën voor de geur. Er zijn veel online tutorials en video's die je stap voor stap kunnen begeleiden.

5. Zelf luchtverfrisser maken

In plaats van geld uit te geven aan dure luchtverfrissers die vol zitten met chemicaliën, waarom niet je eigen maken? Meng gewoon een paar druppels van je favoriete essentiële olie met water in een spuitfles. Het is zo simpel als dat!

Hieronder vind je een tabel met de ingrediënten die je nodig hebt voor elk van deze producten.

Product Ingrediënten
Allesreiniger Azijn, water, essentiële olie
Glasreiniger Water, azijn, isopropyl alcohol, essentiële olie
Wasmiddel Borax, was soda, zeep bar
Zeep Loog, olie, essentiële olie
Luchtverfrisser Water, essentiële olie

Met deze tips kun je beginnen met het maken van je eigen duurzame huishoudelijke producten. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar het kan je ook helpen om geld te besparen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.