5 tips voor duurzaam klussen in huis

HHerbert 30 november 2023 07:07

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact die we hebben op onze planeet. Daarom is duurzaamheid een hot topic, ook in de wereld van doe-het-zelf en klussen. Met een paar eenvoudige aanpassingen en keuzes kun je al een groot verschil maken. Hier zijn vijf tips om je klusprojecten in huis duurzamer te maken.

1. Kies voor duurzaam materiaal

Bij veel klussen zijn materialen nodig. Kies in plaats van nieuwe materialen eens voor gerecyclede materialen of materialen met een keurmerk voor duurzaamheid. Dit kan bijvoorbeeld hout zijn met een FSC-keurmerk. Dit hout komt uit duurzaam beheerde bossen. Ook zijn er verschillende soorten verf op de markt die minder belastend zijn voor het milieu.

2. Energiezuinig klussen

Energiezuinig klussen kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je huis. Goede isolatie zorgt voor minder energieverbruik, omdat warmte beter binnenshuis blijft. Ook kun je denken aan het installeren van energiezuinige apparaten en lampen. Een LED-lamp gebruikt bijvoorbeeld veel minder energie dan een traditionele gloeilamp.

3. Wees bewust van waterverbruik

Waterbesparing is een belangrijk aspect van duurzaam klussen. Zo kun je bij het aanleggen van een nieuwe badkamer of keuken kiezen voor waterbesparende apparaten en kranen. Ook het opvangen en hergebruiken van regenwater kan een goede manier zijn om water te besparen.

4. Beperk je afval

Bij klussen komt vaak veel afval kijken. Probeer dit zoveel mogelijk te beperken door bewust om te gaan met materialen en deze waar mogelijk te hergebruiken. Afval dat je niet kunt vermijden, kun je zo veel mogelijk scheiden zodat het gerecycled kan worden.

5. Duurzaam gereedschap

Ook bij de keuze van je gereedschap kun je rekening houden met duurzaamheid. Kies voor gereedschap van goede kwaliteit dat lang meegaat, in plaats van goedkoop gereedschap dat snel vervangen moet worden. Ook zijn er tegenwoordig veel elektrische tools die op een accu werken in plaats van op netstroom, waardoor je energie kunt besparen.

Tip Beschrijving
Duurzaam materiaal Kies voor gerecyclede materialen of materialen met een keurmerk voor duurzaamheid.
Energiezuinig klussen Denk aan isolatie en energiezuinige apparaten en lampen.
Waterbesparing Kies voor waterbesparende apparaten en kranen en hergebruik regenwater.
Beperk afval Ga bewust om met materialen en scheid afval zoveel mogelijk.
Duurzaam gereedschap Kies voor kwalitatief goed gereedschap dat lang meegaat en op accu werkt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.